TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bernard, Rowland Sidney

Overlijdensdatum:
1 maart 1947
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Rowland Sidney Bernard diende in het begin van de oorlog bij de politie in Chatham, Kent. In een korte periode klom hij op van agent tot insoecteur. Hij kreeg in 1941 de functie aangeboden van Deputy Subcontroller en ARP Officer in het Strood Rural District Council in Cliffe, Kent en nam het commando op zich van een organisatie van ongeveer 500 man verdeeld over 16 gemeenten en tientallen verspreide buurtschappen. In die tijd was hij verantwoordelijk voor het bestuur van de Civil Defence in het gebied. De Blitz eiste het maximum van de mensen onder zijn bevel en dat kwam tot een hoogtepunt met het verschijnen van vliegende bommen en raketten (V1 en V2) in de laatste fase van de oorlog. Hij was een gekwalificeerd bommenruimer en werd regelmatig opgeroepen om niet geëxplodeerde bommen onschadelijk te maken.
Tijdens zijn dienstperiode bij de Civil Defence in Cliffe kwamen er meer dan 2.000 hoog-explosieve bommen, 34 V1’s, 24 landmijnen, 12 V2’s en 23.000 brandbommen in het district neer.
Als Bomb Reconnaissance Officer was hij altijd ter plaatse bij ieder incident en met zijn vindingrijkheid, zijn moed, zijn opgewektheid en volledige minachting voor persoonlijk gevaar won hij de waardering van het personeel dat onder zijn leiding stond.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
11 april 2013
Defence Medal 1939-1945

Bronnen

  • - Jean Christine Pearson
    - Chatham, Rochester and Gillingham News - 7th March 1947

Foto