TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rothe, Gerhard (Sturzkampfgeschwader 1)

Geboortedatum:
11 november 1919 (Schliefen)
Overlijdensdatum:
3 juli 1966 (Diepholz)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Vloog totaal ongeveer 850 missies als telegrafist aan boord van een Junkers Ju 87.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Unteroffizier (Korporaal)
Eenheid:
Bordfunker, Sturzkampfgeschwader
Toegekend op:
15 september 1941
Luftwaffe Ehrenpokale für besondere Leistungen im Luftkrieg
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Feldwebel (Kwartiermeester)
Eenheid:
8. Staffel, III. Gruppe, Sturzkampfgeschwader 1, Luftwaffe
Toegekend op:
11 mei 1942
Deutsches Kreuz in Gold
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Feldwebel (Kwartiermeester)
Eenheid:
Bordfunker, III. Gruppe, Sturzkampfgeschwader 1, Luftwaffe
Toegekend op:
12 november 1943
De aanbeveling voor het Ritterkreuz geeft aan...

"Feldwebel Rothe is een radio telegrafist bij het III./St.G. 1, behorend tot deze eenheid vanaf het begin van de campagne in Frankrijk en tot nu deelnemend aan 557 missies. Deze missies werden door hem uitgevoerd als mijn radio telegrafist, oorspronkelijk als de radio telegrafist van de Staffelkapitän en later de Gruppenkommandeur gedurende de campagne in Frankrijk, tegen ZUid-Engeland, scheepvaart in het Kanaal, tegen Malta, in Afrika en in Rusland.
Tijdens deze missies heeft Feldwebel Rothe zich onderscheiden door zijn uitmuntende capaciteiten, verdienste en buitengewone moed en vechtersmentaliteit. Hij is een ideale radio telegrafist op wie een piloot in elke situatie kan rekenen. Tijdens vele gevechten met vijandelijke jagers lukte het hem de vijandelijke aanvallen tegemoet te treden met zijn superieur gedrag en koelbloedigheid. Hij is één van de beste schutters in de Gruppe en is een voorbeeld door zijn concentratievermogen, zijn vermogen te observeren en zijn opdrachten als radio telegrafist uit te voeren. Gedurende de zware aanvallen tegenover ZUid-Engeland, Malta en Tobroek, als de radio telegrafist van de leider van zijn eenheid, controleerde hij de gehele radio controle van de Gruppe en door zijn voorbeeld in het leidende vliegtuig lukte het hem de verdediging door de boordschutters van de gehele Gruppe de leiden tegenover vijandelijke aanvallen.
Hij had het Duitse Kruis in Goud al op 25 mei 1942 ontvangen vanwege buitengewone verdienste als radio telegrafist gedurende 280 missies.
Op basis van zijn ervaring in ondersteunende operaties, was hij ongeëvenaard, in het bijzonder in het vinden en opmerken van goed gecamoufleerde doelen, hierbij waardevolle informatie delend met zijn piloot tijdens de aanval. Hij gaf altijd vuursteun bij aanvallen op lage hoogte, effectief vijandelijke posities rakend.
Ondanks dat hij ernstig gewond raakte tijdens een aanval keerde hij na zijn herstel direct terug bij de Gruppe en was altijd een voorbeeld in bereidwilligheid, vechtlust en uitvoering, ondanks blijvende schade aan zijn gewonde arm.
Zijn uitvoering als navigator was uitmuntend.
Feldwebel Rothe, die het hoogste aantal vluchten van alle radio telegrafisten heeft bereikt (voor zover bekend bij zijn eenheid) verdient de hoogste onderscheiding op basis van bewezen en buitengewone verdienste, zijn uitstekende vechtlust en zijn militaire houding en uitvoering.
Hij wordt hierbij voorgedragen voor het Ritterkreuz."
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto