TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schultz, Heinrich

Geboortedatum:
9 november 1919 (Josefowo/Posen, Duitsland)
Overlijdensdatum:
18 januari 1945
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Sommige bronnen bevatten de naam Heinrich Schulz.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gefreiter (Soldaat)
Eenheid:
Flammenwerferschütze 3. / Pionier-Bataillon 161
Toegekend op:
18 oktober 1941
Aanbeveling:
Toegekend voor de verovering door de Duitsers van het eiland Ösel in Operatie Beowulf. De Duitsers konden op 21.9.1941 de hoofdstad van het eiland veroveren en later, op 24.9.1941 stonden ze klaar om het zwaar versterkte schiereiland Sworbe in te nemen.
In de loop van de aanval op 27.9.1941 onderscheidde Schulz zich door 5 vijandelijke bunkers uit te schakelen. Samen met zijn kameraden wist hij er nog 4 met handgranaten uit te schakelen. In de middag van die dag viel hij er nog 2 aan met zijn vlammenwerper met als gevolg dat een groot aantal vijanden gevangen werd genomen. In de loop van de gevechten die dag raakte Schulz gewond maar bleef bij zijn eenheid.
Een paar dagen later, toen eigen infanterie vastliep voor een reeks vijandelijke bunkers, besloot Schulz op eigen initiatief het heft in eigen hand te nemen. Alleen en slechts gewapend met een pistool en handgranaten kon hij de vijandelijke bunkers passeren en van achteren aanvallen. Op die manier stelde hij een vijandelijke mitrailleur buiten gevecht en nam diverse vijanden gevangen.
Gefreiter Schulz heeft dus een belangrijke rol gespeeld bij het neerslaan van de vijandelijke tegenstand op het Sworbe schiereiland dat weer leidde tot het succes van de Duitse operaties op Ösel. Voor zijn prestaties zou hij het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes ontvangen.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Unteroffizier
Eenheid:
3. / Pionier-Bataillon 161
Toegekend op:
31 oktober 1942
Deutsches Kreuz in Gold

Bronnen

Foto