TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gilkeson, Fillmore Bolling

Geboortedatum:
27 oktober 1915
Overlijdensdatum:
23 mei 1996
Dienstnummer:
0-78725/1310, U.S. Navy
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Fillmore Gilkeson studeerde in 1937 af aan de U.S. Naval Academy in Annapolis.
Voor zijn inzet na de Tweede Wereldoorlog ontving hij twee keer de Legion of Merit. Gilkeson ging met de rang van Schout-bij-Nacht met pensioen.

Loopbaan:
juni 1955 - juni 1957: Commanding Officer Air Development Squadron 5 (VX-5);
22 augustus 1959 - 3 april 1960: Commanding Officer U.S.S. Caloosahatchee (AO-98);
september 1973 - 1975: Commanding Officer Eleventh Naval District.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Air Group
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand op 4 mei 1945 toen hij het bevel voerde over een Air Group aan boord van een Escort Carrier tijdens de campagne op de Ryukyueilanden. Lieutenant Commander Gilkeson toonde agressieve leiding en grote persoonlijke moed toen zijn schip door vijandelijke actie zwaar beschadigd raakte en er brand uitbrak. Ten tijde van de eerste explosie bevond hij zich op het voorste deel van het vliegdek waar hij de air group en bemanningsleden bijeen haalde en er een doeltreffende brandbestrijdingsploeg van maakte die ondanks de grote hitte, verstikkende rook en exploderende munitie de vlammen bestreed. Later, op het hangardek hielp hij actief in een zeer gevaarlijk gedeelte, weer bloot gesteld aan de gevaren van hitte, rook en exploderende munitie. Hij in het bijzonder zette zijn mannen aan tot fellere actie met zijn volledige minachting voor zijn eigen veiligheid. Met zijn inspanningen droeg hij wezenlijk bij aan het behoud van het schip. Zijn dappere acties pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto