TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hamilton, Thomas Homer

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No.10 Platoon, B Company, 1st Battalion, 48th Highlanders of Canada, 1st Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
8 december 1945
Aanbeveling:
Kort na het uitbreken uit het bruggenhoofd aan de IJssel in de morgen van 12 april 1945 stuitte B Company, 48th Highlanders of Canada op sterke tegenstand vanuit een nabijgelegen bos. Sgt. Hamilton, toen Platoon Commander van 10 Platoon, realiseerde zich dat het voorste peloton niet verder kon, stelde zijn mannen in linie op en viel, met zichzelf aan het hoofd over 150 meter open terrein de vijandelijke stelling aan. Tijdens de actie die volgde werden vier vijanden gedood en 12 gevangen genomen. Het directe gevolg van Sgt. Hamilton’s actie was dat B Company zijn opmars met hernieuwde energie kon voortzetten.
De officier die 10 Platoon aanvoerde was gewond geraakt en het initiatief en de persoonlijke moed van Sgt. Hamilton, met meer dan het gebruikelijke plichtsbesef bij het organiseren en leiden van het peloton gedurende de hele actie paste binnen de hoogste militaire tradities.

Koninklijk Besluit no. 2, 8 december 1945.
Bronzen Leeuw (BL)

Supplement to the London Gazette, 10 januari 1946.

Bronnen

Foto