TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Perez, Manuel, Jr.

Geboortedatum:
3 maart 1923 (Oklahoma City/Oklahoma, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
13 februari 1945 (Luzon, Filipijnen)
Begraven op:
Amerikaans Oorlogsgraf Fairlawn Cemetery
Vak: Catholic S. Rij: 12. Graf: 4.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
Company A, 511th Parachute Infantry Regiment, 11th Airborne Division "Angels", U.S. Army
Toegekend op:
27 december 1945
Aanbeveling:
"Hij was eerste verkenner van Company A die 11 van de 12 bunkers had opgeruimd in een zwaar versterkte sector die de toegang naar het door de vijand bezette Fort William McKinley op Luzon in de Filippijnen beheerste. Bij het opruimen van deze bunkers had hij 5 Japanners in het open veld gedood en anderen in hun bunkers met granaten opgeblazen. Zich de urgentie realiserend om de laatste bunker op te ruimen, waarin twee tweeling .50 mitrailleurs stonden opgesteld, maakte hij een omtrekkenden beweging tot binnen 20 meter van de stelling en doodde onderweg vier vijanden. Hij gooide een granaart in de bunker en terwijl de bemanning zich begon terug te trekken door een tunnel aan de achterzijde van de stelling schoot hij er vier neer voordat zijn magazijn leegraakte. Hij had weer geladen en er nog vier gedood toen een ontsnappende Japanner zijn geweer met de bajonet erop naar hem toegooide. Bij het afweren van deze aanval liet hij zijn eigen geweer vallen. Hij greep het geweer van de Japanner en bleef vuren, daarmee nog twee vijanden dodend. Hij stormde op de overgebleven Japanners af, doodde er drie met de kolf van het geweer en ging de bunker in waar hij de ene overlevende vijandelijke soldaat met zijn bajonet doorstak. Hij had eigenhandig 18 vijanden gedood bij het opruimen van de stelling die de opmars van zijn hele compagnie had opgehouden. Door zijn moedige vastberadenheid en de heldhaftige minachting van groot gevaar, maakte Pfc. Perez de succesvolle opmars van zijn eenheid naar een belangrijk doel mogelijk en hij vormde een blijvende inspiratie voor zijn kameraden."

General Order No.: 124, 27 december 1945.
Postuum toegekend.
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 1: U.S. Army
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - 11th Airborne Division.com
    - ww2-Airborne.us