TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Olson, Arlo L.

Geboortedatum:
20 april 1918 (Greenville/Iowa, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
27 oktober 1943 (Monte San Nicola, Italië.)
Begraven op:
Fort Snelling National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company F, 15th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid met meer dan buitengewone plichtsbetrachting. Op 13 oktober 1943, toen de opmars naar de Volturno rivier begon, vormde Capt. Olson met zijn compagnie de speerpunt van de opmars van het regiment over 55 kilometer bergachtig en vijandelijk gebied in 13 dagen. Hij stelde zich aan het hoofd van zijn mannen en waadde het borstdiepe water van de woest stromende Volturno in en ondanks op hem gericht mitrailleurvuur werkte hij zich naar de andere oever, gooide twee handgranten in de stelling en doodde de bemanning. Toen een vijandelijke mitrailleur 150 meter verderop het vuur op zijn compagnie opende, liep hij er langzaam en onverstoorbaar naar toe. Hoewel vijf Duitse soldaten van vijf meter afstand handgranaten naar hem gooiden, schopte Capt. Olson ze allemaal weg, pakte een machinepistool op en ging verder richting de vijand. Toen hij binnen 15 meter van de stelling was gekomen leverde hij een vuurgevecht met zijn tegenstander, doodde er negen en nam de stelling in. Gedurende de volgende 13 dagen leidde Capt. Olson aanvalspatrouilles, fungeerde als eerste verkenner voor de compagnie en onderhield voortdurend contact met de vijand. Op 27 oktober 1943 leidde Capt. Olson een peloton in een aanval op een versterking, kroop tot binnen 25 meter van de vijand en bestormde toen de stelling. Ondanks voortdurend mitrailleurvuur dat hem amper miste, werkte Capt. Olson zich naar de mitrailleur en doodde de schutters met zijn pistool. Toen de mannen zagen hoe hun leider deze wanhopige aanval deed, volgden zij hem en liepen de stelling onder de voet. De opmars voortzettend, leidde Capt Olson zijn compagnie naar het volgende doel op de top van de Monte San Nicola. Hoewel de compagnie op zijn rechterflank gedwongen werd in dekking te gaan vanwege het felle vuur van automatische en handwapens dat evenzeer op hem als op zijn mannen gericht was, gebaarde Capt. Olson zijn compagnie een tirailleurslinie te vormen en ondanks het vuur van een mitrailleur die hem als doelwit had gekozen leidde hij de aanval waardoor de vijand werd verdreven. Terwijl hij defensieve posities verkende, raakte Capt. Olson dodelijk gewond. Deze onverschrokken officier, zijn heftige pijn negerend, voltooide zijn verkenning, hield toezicht bij de opstelling van zijn mannen in de beste defensieve posities, weigerde medische hulp totdat al zijn mannen verzorgd waren en stierf terwijl hij van de berg werd afgedragen."

Posthuum toegekend.

Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 1: U.S. Army (CC Attribution 3.0)
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Taggart, D.G., History of the Third Infantry Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 1987

Foto