TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Killer Tanks - The KV Tank - Russian Steel Monster

Titel: Killer Tanks - The KV Tank - Russian Steel Monster
Uitgebracht: 2008
Uitgever: Eagle Rock Entertainment
Speelduur: 49 minuten
Omschrijving:

De documentaire 'Killer Tanks - The KV Tank - Russian Steel Monster' geeft een beeld van de ontwikkeling en de inzet van de Sovjet KV-tank ('KV' is een afkorting van militair commandant en politicus Kliment Y. Voroshilov). Deze zware tank (КВ-1) werd ontworpen in 1939 en werd ingezet tijdens de Winteroorlog (1939-1940) en de Tweede Wereldoorlog. In de jaren veertig was het de meest krachtige tank die de Sovjet-Unie had. Vergeleken met westerse tankmodellen was de KV zwaarder en beter gepantserd. Toen de Duitse Wehrmacht in juni 1941 de Sovjet-Unie aanviel, werd duidelijk dat de KV nagenoeg onkwetsbaar was voor Duits tank- en antitankgeschut. Duits 20, 37, 50 en 75mm geschut kon het dikke pantser van de KV niet doorboren. De 75mm dikke stalen platen van de KV zorgden voor een erg goede bescherming voor de vijfkoppige bemanning.

In de documentaire wordt de ontwikkeling van het Sovjettankwapen besproken. Feit is dat de Sovjet-Unie van een agrarisch land in een moderne industrie veranderde. Door de gedwongen industrialisatie onder het bewind van Joseph V. Stalin (Vijfjarenplannen) was het mogelijk het leger van de Sovjet-Unie te moderniseren. In slechts enkele jaren werd het verouderde leger uitgerust met tanks, voertuigen en moderne wapens. De documentaire bespreekt de verschillende aspecten die daarbij een rol speelden, onder andere het gegeven dat (staats)fabrieken op grote schaal werden ingezet om massaproductie te bewerkstelligen. Keerzijde was dat vrouwen en kinderen in ongunstige werkomgevingen moesten werken. Vaak was het erg koud, vochtig en vies in de fabrieken. De arbeidsomstandigheden waren hard en meedogenloos. De dictatuur van Stalin zorgde ervoor dat duizenden tanks werden geproduceerd.

Stalin zuiverde in de jaren dertig (1936-1938) zijn legertop. Die zuivering, onderdeel van de Grote Terreur, was een grote klap voor het Sovjetleger: de professionele standaard werd verlaagd. Tientallen korps-commandanten, enkele generaals en andere militairen verdwenen naar kampen of werden vermoord. Niet alleen militairen, maar ook personen die verdacht werden van vijandigheid tegen het Stalin-regime verdwenen. De gevolgen van die terreur werden duidelijk toen in juni 1941 de Wehrmacht de Sovjet-Unie aanviel. De militaire elite was voor een deel weggezuiverd. Daardoor leden de Sovjets op 22 juni 1941 en erna grote verliezen. De aanval van Hitler-Duitsland op de Sovjet-Unie kwam als een verrassing.

Al eerder leden de Sovjets grote verliezen. Dat was tegen Finland tijdens de Winteroorlog. Nabij de 'Mannerheim Linie' werden Sovjettanks ingezet zoals de snelle BT-series (Bt-2, BT-5 en BT-7. Ook de KV-tank (KV-1) werd gebruikt. Voordeel van de KV was dat de tank Finse obstakels kon vernietigen. Grote bunkers waren echter een probleem. Om dat probleem op te lossen besloten enkele Sovjetingenieurs een krachtiger kanon te installeren. De nieuwe KV-tank werd 'KV-2' genoemd. Bewapend werd de tank met een krachtige houwitser om bunkers en andere doelen onschadelijk te maken. De documentaire gaat in op de KV-2 en stelt dat de grote koepel voor problemen zorgde. De tank was topzwaar en de koepel kon alleen op vlak terrein worden gedraaid.

Tussen 1941 en 1942 was de KV-tank voor de Duitsers een geducht wapen. Alleen het Duitse 88mm luchtdoelgeschut kon het KV-pantser doorboren. Met de introductie van de Tiger-tank werd de KV voor de Duitsers minder gevaarlijk. De PzKpfw VI Tiger kon met zijn 88mm kanon het frontale pantser van KV relatief eenvoudig doorboren. In de documentaire wordt duidelijk dat de Tiger ervoor zorgde dat de KV zijn beste dagen had gehad. Ook de later geïntroduceerde Panther-tank was in staat de KV tot op lange afstand uit te schakelen. Sovjetingenieurs waren echter in staat nieuwe tanks te produceren waarbij 'afgekeken' werd van de KV. Dik pantser en krachtige bewapening werden gecombineerd in latere zware Sovjettanks zoals de KV-85 en Jozef Stalin (I en II). De IS-2 model 1944 was de krachtigste Sovjettank ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Alles in ogenschouw nemend kunnen we concluderen dat de documentaire een diepgaand beeld schetst van de politiek-militaire historie van de Sovjet-Unie vanaf de jaren dertig. Interessant is dat niet alleen wordt ingegaan op tanks, maar ook op achtergrondontwikkelingen zoals historische gebeurtenissen, personen en locaties. De documentaire is kwalitatief goed en experts worden aan het woord gelaten. Het beeldmateriaal is over het algemeen goed, maar soms worden foute beelden gebruikt (bijvoorbeeld bij het stuk over de KV-tank waarbij Jozef Stalin-tanks worden getoond). Voor iedereen die interesse heeft in de politiek-militaire historie van de Sovjet-Unie is deze film de moeite waard om te zien.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
17-06-2017
Laatst gewijzigd:
18-06-2017

Afbeeldingen