The Vision of Antje Baumann

Titel:The Vision of Antje Baumann - Dutch Resistance to Nazi terror
Schrijver:Power L.
Uitgever:Lulu
Uitgebracht:2019
Pagina's:280
Taal:Engels
ISBN:9781483485324
Omschrijving:

Mei, 1940. De leden van het gezin Baumann vernemen dat het oorlog is en dat Duitse troepen op bevel van Hitler Nederland aanvallen. Wat staat hen te wachten? Deze op historische gebeurtenissen gebaseerde roman vertelt het verhaal van deze Nederlandse familie die woont in Oosterbeek. De titel laat zich vertalen als: "Het zicht van Antje Baumann", waarbij Antje een negenjarig meisje is dat tijdens de beschreven periode blind aan twee ogen aan het raken is. Ze was altijd al een zorgenkindje; op vijfjarige leeftijd raakte ze blind aan een oog.

De familie leefde een rustig leven, maar de oorlog in al zijn realiteit gaat aan hun voordeur niet voorbij. Aan de zijkant blijven staan is voor vader Bauman geen optie en al snel is hij een actief verzetsman. Overleven in de chaos van leven en dood wordt een dagelijkse uitdaging. Er zijn allerlei incidenten, zoals een gezinslid dat bij een razzia aangezien wordt voor een Jood en nipt ontsnapt aan arrestatie. Voor een Jood doorgaan zou dodelijk kunnen aflopen in die tijd.

Omdat het gezin zich bekommert om het lot van zijn medemens, bieden ze in hun woning onderdak aan Joden en vluchtelingen. Doordat verraad en argwaan voortdurend op de loer liggen, zijn er vaak huiszoekingen. De Duitse brutaliteit en terreur bij huiszoekingen wordt door de schrijver aangrijpend beschreven. Ook de dappere inzet van Cornelis (Nelis) als jongere in het verzet beschrijft hij levendig. Dan volgt de periode rond D-Day en vervolgens Dolle Dinsdag en Market Garden.

De strijd rondom Arnhem en Oosterbeek speelt een belangrijke rol in het boek. De hele familie, maar vooral Nelis en Antje, belandt midden in de fanatieke strijd op leven en dood tussen Duitse SS-ers met hun tanks en Britse parachutisten die weinig tot geen wapens, munitie en voedsel meer hebben. De slag heeft ook een voor de familie onverwachte en desastreuze afloop. Na de slag om Arnhem wordt de hele omgeving geŽvacueerd naar andere plaatsen in de omgeving. Dan volgt een beschrijving van de belevenissen in de Hongerwinter met als slot de Duitse overgave en de terugkeer van de familie naar huis.

De titel dekt de inhoud van het boek slechts gedeeltelijk. Het gaat niet alleen over Antje, maar over verschillende verhalen en belevenissen van de hele familie. Wel is het zo beeldend geschreven dat het soms lijkt of het geen roman is maar een waargebeurd levensverhaal. De schrijver is een gepensioneerde zakenman die meerdere boeken heeft geschreven en nu in Ierland woont en nog steeds schrijft. Hij werd geraakt door de verhalen over de Hongerwinter van 1944 en leerde toen ook de verhalen over de strijd om Arnhem kennen en schreef zodoende deze spannende roman.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
09-11-2019

Afbeeldingen