TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Het meisje dat bleef leven

Titel: Het meisje dat bleef leven
Schrijver: Luca Crippa en Maurizio Onnis
Uitgever: Boekerij
Uitgebracht: 2017
Pagina's: 317
ISBN: 9789022580066
Omschrijving:

Hedy Epstein is een 14-jarig Joods meisje dat woont in het landelijke dorpje Kippenheim in Duitsland. Zij wordt op harde wijze geconfronteerd met het antisemitisme dat voor haar culmineert in de dramatische gebeurtenissen rondom Kristallnacht. Haar ouders realiseren zich dat Joden niet meer veilig zijn in Duitsland en besluiten Hedy met een kindertransport naar Engeland in veiligheid te brengen. Hedy zal haar ouders nooit meer terugzien. Zij worden in oktober 1940 afgevoerd naar een gevangenkamp in Frankrijk. LAter worden zij op transport gezet naar Auschwitz. Daar worden zij om het leven gebracht.

Vol woede en wraakgevoelens keert Hedy terug naar Duitsland om in dienst van de Amerikanen mee te werken aan de processen in Neurenberg tegen nazimisdadigers. Hedy wordt toegewezen aan de processen die tegen nazi-medici lopen. In archieven verzamelt zij bewijsmateriaal tegen 23 artsen die worden beschuldigd van onmenselijke experimenten en moord op gevangenen in concentratiekampen. Hedy richt zich vooral op het onderzoek tegen Herta Oberheuser, een vrouwelijke arts die zonder scrupules onbeschrijfelijke misdaden beging tegen onschuldige slachtoffers.

Hoewel Hedy gedurende de oorlog op relatief veilige en vredige wijze heeft kunnen leven draagt zij toch een groot trauma met zich mee. De manier waarop zij en haar familie zijn behandeld in Kippenheim én alle feitelijkheden die zij verneemt over de Holocaust maken haar boos, verbitterd en wraaklustig.

Hedy gaat zelfs, in Amerikaans uniform, terug naar het dorp waar het allemaal begon. Waar nog steeds de mensen wonen die medeplichtig waren aan de pogrom tegen de Joden. Hedy hoopt daar erkenning, voldoening en rust te vinden. Maar het tegengestelde is het geval; het antisemitisme en de onverschilligheid over het lot van de Joden is er nog steeds.

De boosheid en het verdriet hebben wel een positieve kant; Hedy bijt zich vast in het onderzoek en werkt enorm hard om belastend materiaal tegen de artsen boven tafel te krijgen. Met erg veel succes.

Het boek beschrijft hoe Hedy in die eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog leeft en werkt. Hoe zij last heeft van allerlei emoties die haar communicatie over en weer met vrienden en collega’s bemoeilijken. De veroordelingen van de artsen in Neurenberg geven Hedy enige voldoening en rust. Uiteindelijk emigreert Hedy definitief naar Amerika. Zij overlijdt in 2016.

Conclusie:

‘Het meisje dat bleef leven’ is een intrigerend en ontroerend boek. Een getuigenis uit eerste hand van een Joods kind dat bewust het antisemitisme in nazi-Duitsland heeft meemaakt. Het boek is op zeer prettige wijze geschreven door Crippa en Onnis (ook bekend van het boek ‘De Fotograaf van Auschwitz’) en geeft vooral een mooi beeld van het Duitsland van vlak ná de Tweede Wereldoorlog toen de geallieerden het land bestuurden en veel energie staken in de vervolging van oorlogsmisdadigers. Een absolute aanrader!

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
23-09-2017
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen