TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geheimen van het Derde Rijk

Titel: Geheimen van het Derde Rijk
Schrijver: Guido Knopp
Uitgever: Omniboek
Uitgebracht: 2013
Pagina's: 357
ISBN: 9789059777811
Omschrijving:

Guido Knopp - om de achterkant van het boek te citeren: "… behalve professor in de geschiedenis en journalist ook de legendarische documentairemaker van de Duitse zender ZDF" - wil in dit boek in zes hoofdstukken de blik richten op niet-opgehelderde gebeurtenissen, wil nieuwe verbluffende onderzoeksresultaten presenteren en wil alsnog een oplossing aandragen voor onopgeloste kwesties uit het Derde Rijk. Deze geheimen van Hitler-Duitsland zouden feiten betreffen die toen absoluut niet bekend mochten worden en nu pas kunnen worden gereconstrueerd, omdat pas recentelijk allerlei gesloten archieven eindelijk open zijn gegaan.

De zes hoofdstukken die Knopp behandelt zijn respectievelijk: (1) de duistere geschiedenis van de familie Hitler, want de zelfbenoemde 'nationale verlosser' was altijd uiterst vaag over zijn eigen komaf en deed allerlei pogingen hem ongevallige sporen uit te wissen; (2) de legende rondom veldmaarschalk Rommel, die nog steeds voortleeft als een zorgzame legeraanvoerder, als iemand die in tegenstelling tot andere Duitse generaals een 'eerlijke oorlog' voerde, als iemand die geen nazi was maar slechts plichtsgetrouw zijn werk deed en tot slot iemand die zich uiteindelijk tegen Hitler keerde en als gevolg daarvan gedwongen werd zelfmoord te plegen; (3) de duistere afkomst van Hitlers geld, die zich met succes wist te profileren als iemand die als een ware asceet leefde en afzag van geldelijk gewin, terwijl de dictator vanaf begin twintiger jaren zwom in het geld en er een uiterst luxueus leventje op na hield; (4) de wanen en schuld van Heinrich Himmler, waarvan iedereen meent dat het een uiterst kille en berekenende bureaucraat was, terwijl hij in werkelijkheid allesbehalve de rationele figuur was die hij leek te zijn; (5) de vrouwen van de eeuwige vrijgezel Adolf Hitler, die bij hem steeds op de achtergrond moesten blijven; (6) het bedrog van Albert Speer, die zich bij het proces in Neurenberg met succes aan de doodstraf wist te onttrekken, maar in werkelijkheid net zo schuldig aan de massamoord was als de meeste mede-aangeklaagden. Die bovendien tot op hoge leeftijd wist te leven van de opbrengsten van zijn oorlogsbuit.

De al genoemde achterkant van het boek spreekt hierbij in ronkende taal over "het demasqué van de grootste nazi's', over "de laatste raadsels van de top van de nazipartij" en over uniek fotomateriaal om de beweringen te staven. Het zijn claims die het boek natuurlijk in de verste verte niet kan waarmaken.

De stamboom van de familie Hitler is al tot in het miniemste detail uitgezocht en daar valt niks meer aan toe te voegen. De halfbroer van de dictator die een restaurant bestierde in Berlijn? De relatie met de familie Raubal? Het voorkomen van opvallend veel geesteszieken binnen de familie? Hitlers kleine zusje Paula Hitler die altijd in de schaduw moest blijven? De Engelse neef van de Führer, die vlak voor en tijdens de oorlog in de Verenigde Staten op allerlei manieren munt probeerde te slaan uit zijn verwantschap? Het is allemaal tot in elk detail bekend en in allerlei publicaties al aan bod gekomen.

Het liefdesleven van Hitler, in zoverre van een echt liefdesleven kan worden gesproken, is al net zo tot in detail uitgeplozen. Zijn stille adoratie voor Stefanie Isak? De vermeende relatie van soldaat Adolf Hitler met de Noordfranse Charlotte Lobjoie en de zoon die daaruit zou zijn voortgekomen? De heimelijke contacten van de dan 37-jarige Hitler met de pas 16-jarige Maria Reiter? De nog altijd met mysteriën omgeven relatie met zijn al even jonge nichtje Geli Raubal? Zijn jarenlange relatie met Eva Braun vanaf 1929 als Braun pas 17 jaar is? Zijn uitgebreide contacten met oudere miljonairsvrouwen als Elsa Bruckmann, Helene Bechstein en Winifred Wagner, die hem rijkelijk financieel ondersteunden en hielpen bij zijn opvoeding tot aangepast burger? Het contact met Magda Goebbels, die helemaal idolaat van hem was en hem ook tot in de dood trouw bleef? Het is allemaal tot in elk detail bekend en in allerlei publicaties al aan bod gekomen.

Over de legende Rommel, over de afkomst van de onuitputtelijke hoeveelheid geld waarover Hitler kon beschikken, over de flexibele manier waarop Speer met de waarheid omging en over de mystieke bezigheden van Himmler met onder meer zijn obsessie met heksen en magiërs, er zijn bij de andere onderwerpen net zulke indrukwekkende lijstjes met vragen op te maken en telkens kan worden afgesloten met dezelfde conclusie: het is allemaal tot in elk detail bekend en in allerlei publicaties al aan bod gekomen. Ook het fotomateriaal is overwegend al veelvuldig in andere publicaties verschenen.

Allemaal tot in elk detail bekend dus en ook al meermalen gepubliceerd. Dat wil niet zeggen dat het een overbodig of een slecht boek is. Bijna iedereen die zich al langer interesseert in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in zijn breedste zin zal ooit met deze kennis in contact zijn gekomen. Voor een breed publiek dat minder of helemaal niet op de hoogte is van de randverschijnselen of details kan de informatie namelijk wel degelijk nieuw zijn. Voor die lezers is het gekozen format ook aangenaam: zes geheel los van elkaar staande onderwerpen, veel fotomateriaal, vlotte vormgeving en in een heerlijk vlotte schrijftaal. Wellicht is het ook een goede inspiratiebron om andere boeken over de Tweede Wereldoorlog op te pakken. Een goede biografie van Heinrich Himmler of Albert Speer bijvoorbeeld, waarin dieper wordt ingegaan op een bepaald aspekt van deze nazi-kopstukken dan in dit boek in vogelvlucht wordt behandeld. Kortom, een lezenswaardige introductie in de duistere wereld van het Derde Rijk. Daarin herkent men dan weer dat Knopp vooral een documentairemaker is die zich op het grote publiek richt.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Frans van den Muijsenberg
Geplaatst op:
09-05-2013
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen