TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Christian Wirth
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 27 oktober 2006

Christian Wirth

Christian Wirth was één van de belangrijkste uitvoerders van het nazi-euthanasieprogramma en Aktion Reinhard, de uitroeiing van de Joden in het Generalgouvernement. Hij werd berucht vanwege zijn enorme sadisme en stond bekend onder de bijnaam ‘Christian der Grausame’, oftewel Christian de wrede. Hij werd op 24 november 1885 geboren in Oberbalzheim in de voormalige staat Württemberg. Voor het aanbreken van de Eerste Wereldoorlog werkte Wirth aanvankelijk als houtbewerker, maar in 1910 werd hij politieagent. Gedurende de Eerste Wereldoorlog diende hij als onderofficier aan het Westfront. Hij werd onderscheiden met het Eiserne Kreuz 1. Klasse.

Erwin von Witzleben
  • Artikel door Matthias Ouwejan
  • Geplaatst op 27 september 2017

Erwin von Witzleben

Job Wilhelm Georg Erwin Erdmann von Witzleben werd op 4 december 1881 in Breslau (toen de hoofdstad van de Pruisische provincie Schlesien, heden Wroclaw in zuidwestelijk Polen) geboren als telg van een oude adellijke Pruisische familie. Zijn vader maakte de Frans-Duitse oorlog mee als Hauptmann in het keizerlijke leger en kocht, nadat hij in 1876 ontslag had genomen uit het leger, Ober-Poppschütz, een klein landgoed in Oberschlesien. Erwin von Witzleben bracht zijn kinderjaren door in Breslau en daarna op Ober-Poppschütz. Daar werd hij door zijn vader Georg en zijn moeder Therese streng religieus opgevoed. Het was naar Pruisische traditie gewoon om de vader in zijn beroep te volgen, waardoor Erwin voorbestemd was om het leger in te gaan. Op 22 maart 1901 werd hij beëdigd als officier met gemiddelde resultaten.

Helmuth Weidling
  • Artikel door Robbert Schoester
  • Geplaatst op 28 februari 2014

Helmuth Weidling

"Op 30 april 1945 heeft de Führer zelfmoord gepleegd en daarmee allen die hem trouw hadden gezworen in de steek gelaten. Getrouw aan het bevel van de Führer waren jullie, Duitse soldaten, bereid de strijd om Berlijn voort te zetten, hoewel jullie munitie opraakte en de totale situatie verdere tegenstand zinloos maakte. Ik gelast het onmiddellijk staken van iedere tegenstand. Elk uur dat jullie doorvechten verlengt het ontzaglijk lijden van de burgerbevolking van Berlijn en van onze gewonden. In overeenstemming met het oppercommando van de Sovjettroepen sommeer ik jullie onmiddellijk de strijd te staken. Weidling, voormalig bevelhebber van het verdedigingsgebied Berlijn"

Maximilian Reichsfreiherr von Weichs
  • Artikel door Auke de Vlieger
  • Geplaatst op 9 oktober 2005

Maximilian Reichsfreiherr von Weichs

Maximilian Maria Joseph Karl Gabriel Lamoral Reichsfreiherr von und zu Weichs an der Glon werd op 12 november 1881 geboren in Dessau in Pruisisch Saksen. Hij was de zoon van een Pruisische cavalerieofficier. Na het vroege overlijden van zijn vader verhuisden Maximilian en zijn moeder naar München. Hier behaalde Von Weichs zijn VWO-diploma.

Michael Wittmann
  • Artikel door Roland Böhm
  • Geplaatst op 2 mei 2017

Michael Wittmann

Wie aan Duitse tankcommandanten uit de Tweede Wereldoorlog denkt, komt al snel op namen zoals Otto Carius, Heinz Günter, Kurt Knispel en Franz Bäke. Maar een van de meest bekende met een hoge quota aan uitgeschakelde vijandelijke voertuigen blijft Michael Wittmann. Michael Wittmann werd geboren op 22 april 1914 in Vogelthal in de Beierse Oberpfalz. Gestorven is hij op 8 augustus 1944 bij Cintheaux in het Franse Normandië. Hier volgt zijn relaas.

Walter Model
  • Artikel door Wesley Dankers
  • Geplaatst op 20 oktober 2019

Walter Model

Walter Model was gedurende de Tweede Wereldoorlog één van Adolf Hitlers favoriete generaals. Meerdere keren wist hij een dreigende militaire nederlaag aan het Oostfront te voorkomen. Ook voerde hij het bevel over de Duitse troepen die korte metten maakten met de Britse parachutisten tijdens de Slag om Arnhem, onderdeel van operatie Market Garden. Wie was deze generaal, die onder zijn soldaten populair was, maar die slecht kon opschieten met zijn collega-generaals en stafofficieren?

Walther von Brauchitsch
  • Artikel door Jos Klein Heerenbrink
  • Geplaatst op 16 augustus 2004

Walther von Brauchitsch

Heinrich Alfred Hermann Walther von Brauchitsch werd op 4 oktober 1881 in Berlijn geboren als zoon van General der Kavallerie Bernhard von Brauchitsch en zijn vrouw Charlotte (geboren Von Gordon). Van 1895 tot 1899 volgde hij zijn opleiding als kadet bij het Kadettenkorps en diende hij als page van Keizerin Augusta Viktoria. Na zijn opleiding trad Von Brauchitsch op 22 maart 1900 als Leutnant in dienst bij het Königin Elisabeth Garde-Grenadier-Regiment Nr.3 van het Pruisische Leger. Vanaf 1 december 1900 werd hij tijdelijk ingedeeld bij 3. Garde-Feldartillerie-Regiment, waarvan hij vanaf 18 mei 1901 vast deel uitmaakte. Tussen 10 februari 1903 en 31 mei 1903 nam Von Brauchitsch deel aan de II. Instruktion der Feldartillerie Schule en van 1 tot 13 mei 1905 werd hij tijdelijk ingedeeld bij de Spandau geweer fabriek. Op 5 februari 1906 volgde zijn benoeming tot adjudant bij het II.Batallion 3.Garde-Feldartillerie-Regiment en op 13 april 1909 tot Regimentsadjudant. Zijn promotie tot Oberleutnant volgde op 18 oktober 1909.

Walther von Reichenau
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 11 augustus 2022

Walther von Reichenau

Walther von Reichenau was een vertrouweling van Adolf Hitler en mede verantwoordelijk voor het wegwerken van Ernst Röhm en de SA tijdens de "Nacht van de Lange Messen". In 1940 werd hij Generalfeldmarschall en was mede verantwoordelijk voor veel oorlogsmisdaden begaan aan het Oostfront door manschappen onder zijn leiding. In januari 1942 kreeg hij een hersenbloeding en overleed onderweg naar een ziekenhuis in Leipzig.

Walther von Seydlitz-Kurzbach
  • Artikel door Auke de Vlieger
  • Geplaatst op 8 mei 2005

Walther von Seydlitz-Kurzbach

Walther Kurt von Seydlitz-Kurzbach werd op 22 augustus 1888 in Eppendorf-Hamburg geboren. Hij was van Pruisische militaire adel en een directe afstammeling van de beroemde Pruisische generaal Friedrich Wilhelm Freiherr von Seydlitz. In september 1908 kwam Walther von Seydlitz-Kurzbach als Fahnenjunker bij Feldartillerie-Regiment 36 terecht. In 1910 werd hij tot Leutnant gepromoveerd.

Wilhelm Stuckart
  • Artikel door Robert Jan Noks
  • Geplaatst op 25 juni 2023

Wilhelm Stuckart

Wilhelm Stuckart was een Duitse jurist en hoge ambtenaar tijdens het naziregime. Hij speelde een belangrijke rol bij het opstellen van de Neurenberger rassenwetten en nam deel aan de beruchte Wannseeconferentie. Na de oorlog werd hij veroordeeld wegens misdrijven tegen de vrede, misdrijven tegen de menselijkheid en lidmaatschap van een misdadige organisatie (de SS). In 1953 kwam hij om bij een auto-ongeval.

Wilhelm von Leeb
  • Artikel door Tom Notten
  • Geplaatst op 28 juli 2004

Wilhelm von Leeb

Wilhelm Josef Franz von Leeb werd geboren op 5 september 1876 in Landsberg am Lech en was de zoon van een Beierse legerofficier. Hij werd streng rooms-katholiek opgevoed, hetgeen zijn sporen zou nalaten in zijn latere carrière. Gezien de militaire familietraditie was hij voorbestemd om officier te worden, wat ook gebeurde. Op 19-jarige leeftijd voegde hij zich in de rang van Fahnenjunker bij het 4. Feldartillerie-Regiment "König", een Beierse eenheid in Augsburg. Daarna volgden korte detacheringen bij de Krijgsschool in München, de Beierse Artillerie- en Genieschool in München en de artilleriefabriek in Amberg.