TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Bombardement op Peenemünde, 17-18 augustus 1943
  • Artikel door Pieter Schlebaum
  • Geplaatst op 28 september 2014

Bombardement op Peenemünde, 17-18 augustus 1943

"Ik kan me herinneren dat hij ons vertelde dat we Peenemünde volledig van de kaart moesten vegen. Als we dat niet zouden doen, zouden we de volgende dag terug moeten en dan zouden de Duitsers ons opwachten." Sergeant Alan Bryett was bommenrichter in één van de 596 bemanningen die gebrieft werden om in de nacht van 17 op 18 augustus 1943 een bombardement uit te voeren op Peenemünde. Hoewel vele vliegers nog nooit van de plaats gehoord hadden, maakten uitspraken als deze het belang van het doel voor hen duidelijk. De aanval, ook wel bekend onder de codenaam Operatie Hydra, was het eerste en gelijk ook het bekendste bombardement in het luchtoffensief tegen de ontwikkeling, de productie en het lanceren van de Duitse langeafstandsraketten V1 en V2.

Bombardement op Rotterdam, 31 maart 1943
  • Artikel door Pieter Schlebaum
  • Geplaatst op 21 juli 2009

Bombardement op Rotterdam, 31 maart 1943

Op 31 maart 1943 werd er een bombardement uitgevoerd op het Rotterdamse havenbekken, iets ten oosten van de scheepswerf Wilton-Fijenoord. Door een fout kwamen veel bommen echter niet op het havenbekken terecht, maar op de woonwijk Bospolder-Tussendijken. Honderden Rotterdammers kwamen om of raakten gewond, duizenden raakten dakloos. Als men het in Rotterdam over het bombardement heeft, wordt vaak 14 mei 1940 bedoeld en niet het vergissingsbombardement van 31 maart 1943. Vandaar dat dit bombardement ook de bijnaam heeft ‘Het Vergeten Bombardement’.

Operatie Chastise
  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 9 juli 2003

Operatie Chastise

Guy Gibson en de Dambusters De luchtaanval op een aantal dammen in het Duitse Ruhrgebied door No. 617 Squadron onder leiding van Guy Gibson, zal altijd wel tot de verbeelding spreken. Het is het verhaal van een groep mannen, de Dambusters genoemd, die een aanval ondernam met een wapen, dat weliswaar was uitgetest, maar waarvan men met geen enkele zekerheid kon aangeven of het ook daadwerkelijk zou werken.

Operatie Source: Britse minionderzeeërs versus Duits slagschip
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 20 december 2016

Operatie Source: Britse minionderzeeërs versus Duits slagschip

De Tirpitz was het tweede Bismarck-klasse slagschip dat gebouwd werd voor de Kriegsmarine.

Operatie Tidal Wave
  • Artikel door Wesley Dankers
  • Geplaatst op 29 april 2013

Operatie Tidal Wave

Op 1 augustus 1943 voerden Amerikaanse bommenwerpers een aanval uit die door historici later zou worden bestempeld als een van de opvallendste luchtoperaties uit de Tweede Wereldoorlog. Opvallend was ze zeker. Nooit werden tijdens een enkele missie zulke zware verliezen geleden, ook het aantal persoonlijke onderscheidingen voor de deelnemende bemanningen was uitzonderlijk hoog. Het uiteindelijke resultaat van de missie was echter summier. De aanval was gericht tegen de olieraffinaderijen in het Roemeense Ploiești en vond plaats op 1 augustus 1943. Aan operatie Tidal Wave, de codenaam voor de aanval, namen 177 toestellen deel, waarvan slechts 88 toestellen terugkeerden op de basis van vertrek. 496 Amerikaanse bemanningsleden werden gedood, krijgsgevangen gemaakt of geïnterneerd.

Slag bij de Noordkaap
  • Artikel door Wesley Dankers
  • Geplaatst op 18 november 2012

Slag bij de Noordkaap

Op Tweede Kerstdag 1943 vond in het uiterste noorden van Europa, in de Barentszzee, ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van de Noordkaap, een zware strijd plaats. Het Duitse slagschip Scharnhorst werd hierbij door verschillende Britse oorlogsschepen tot zinken gebracht, waarbij meer dan 1.900 personen om het leven kwamen. Het was de laatste keer dat Britse en Duitse slagschepen elkaar tijdens een zeeslag bestookten met kanonnen. Het was tevens de definitieve doodsteek voor de Duitse oppervlaktevloot.

Slag om Lenino
  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 14 februari 2015

Slag om Lenino

De slag om Lenino vond tussen 12 en 13 oktober 1943 plaats en was het eerste grote wapenfeit van de Poolse Strijdkrachten in het Oosten (Polskie Sily Zbrojne na Wschodzie), dat onder direct bevel stond van het Rode Leger. De slag werd een grote mislukking, met vele doden aan beide kanten tot gevolg. Tot aan het uiteenvallen van het Oostblok werd de slag in Polen gezien als een grote overwinning op het fascisme en een bezegeling van de Poolse-Sovjet broederschap. In de huidige geschiedschrijving wordt de slag echter als een zinloos bloedbad omschreven.