TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Elke dag angst

Titel: Elke dag angst
Schrijver: Pieter Serrien
Uitgever: Horizon
Uitgebracht: 2016
Pagina's: 432
ISBN: 9789089751775
Omschrijving:

Pieter Serrien is met ‘Elke dag angst’ toegekomen aan zijn vijfde boek. Als licentiaat geschiedenis, afgestudeerd aan de KU Leuven, is Serrien in korte tijd uitgegroeid tot een boeiende spreker en schrijver, die zich voor een belangrijk deel richt op de getuigenissen van de ‘gewone’ mens. Dat doet hij ook weer in zijn nieuwste boek over de terreur van de V1-bommen en V2-raketten op België (1944-1945). Niet enkel de bekendste inslag op de Antwerpse Cinema Rex, waarbij 567 bioscoopgangers werden gedood door één V2, maar ook bijna vergeten drama’s komen aan bod.

Duizenden V1-bommen en V2-raketten werden als wraak voor de geallieerde bombardementen op Duitse steden vanuit Duitsland gelanceerd tussen juni 1944 en maart 1945 richting Engeland, Frankrijk en België. Om en nabij de 9.000 Belgen kwamen om het leven door deze dodelijke terreur. Ook in het gedeeltelijk ondergrondse concentratiekamp Mittelbau-Dora stierven honderden Belgische dwangarbeiders bij de productie van deze Vergeltungswaffen. De V1, met als bijnaam "vliegende bom" en zijn typische snorrende geluid, en de V2, die als raket zonder enige waarschuwing uit de lucht kwam vallen, zorgden voor een grote angst onder de bevolking.

Niettegenstaande er veel censuur was in de berichtgeving omtrent de plaatsen van de inslagen en het aantal slachtoffers, slaagde Pieter Serrien er in om een boek van 432 pagina’s uit te brengen. Het boek omvat zes delen die telkens zijn opgedeeld in drie hoofdstukken. De inleiding is van de hand van VRT-journalist Rudi Vranckx die in België bekend staat om zijn verslaggeving in oorlogsgebieden zoals Syrië.

In het boek neemt de auteur je mee van de productie van de V1 en V2 naar de verschrikkelijke verwoestingen die deze projectielen aanrichtten. Dat doet hij niet enkel met woorden maar ook door middel van foto’s die de harde realiteit illustreren. In zijn boek schuwt Serrien de expliciete foto’s niet, doch zonder hierbij als sensatiebelust over te komen. Tevens is het boek voorzien van enkele illustraties van de hand van Mathias Van den Berge.

Serrien laat in zijn boek ook mensen aan het woord die de V1- en V2-inslagen meemaakten. Het wordt al snel duidelijk dat de getuigen van toen ook nu nog littekens dragen. Ook mensen die meehielpen aan de productie van de V1 en V2 komen aan het woord, zodat het boek geen eenzijdig geheel wordt. Ook in dit boek hanteert de auteur weer een vlotte stijl waardoor je de tijd snel uit het oog verliest bij het lezen.

Wie meer informatie wenst na het lezen van het boek kan op de website van Pieter Serrien terecht, waar een lijst te vinden is met alle V1- en V2-inslagen te België, voorzien van de beschikbare gegevens.

Dit boek neemt je op eenvoudige wijze mee in het verhaal van de V1-bommen en V2-raketten. De getuigenissen en authentieke foto’s zorgen voor een beklijvend gevoel, maar ook voor het menselijke aspect in het verhaal. Door niet enkel de getuigen van inslagen, maar ook de dwangarbeiders in Dora-Mittelbau aan het woord te laten, zorgt Pieter Serrien er voor dat dit boek alle aspecten van het verhaal behelst. ‘Elke dag angst’ geeft een authentiek beeld van het dagelijkse leven in België tussen juni 1944 en maart 1945, dat vandaag de dag nog brandend actueel is met de recente oorlog in Syrië.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Bram Dermout
Geplaatst op:
18-10-2016
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd nieuws

Boekpresentatie 'Elke dag angst' in Antwerpen

okt2016

Boekpresentatie 'Elke dag angst' in Antwerpen

Op 20 september werd 'Elke dag angst', het vijfde boek van Pieter Serrien voorgesteld aan het publiek in het Vredescentrum Antwerpen. Het boek, met voorwoord van VRT-journalist Rudi Vranckx, gaat over de periode waarin België geteisterd werd door de V1- en V2-bommen. Ook is er ruimte voor de plaatsen die belangrijk waren voor het V-bommenproject zoals o.a. kamp Dora.

Lees meer