TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bomb Girls

Titel: Bomb Girls
Acteurs: Meg Tilly, Jodi Balfour, Charlotte Hegele, e.a.
Regisseurs: Ken Girotti, Adrienne Mitchell en Anne Wheeler
Uitgebracht: 2012
Uitgever: Dutch Film Works
Verkrijgbaarheid: DVD, 3 disk versie
Omschrijving:

“Bomb Girls” is een zesdelige televisieserie over een groep vrouwen die werkzaam is voor de Canadese bommenfabriek Victory Munitions. Canada is als onderdeel van het Britse Gemenebest direct betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor zijn veel Canadese mannen als militair uitgezonden en is er in Canada een groot tekort aan mannelijke werkkrachten. In een poging dit tekort op te lossen, worden door heel Canada vrouwen ingezet in de oorlogsindustrie.

In het conservatieve Canada van begin jaren 40 proberen deze vrouwen zich dagelijks staande te houden in een door mannen gedomineerde wereld. Niet alleen is het dagelijkse leven een strijd voor erkenning, ook op de werkvloer van de Victory Munitions fabriek staan deze vrouwen dagelijkse bloot aan vooroordelen van hun mannelijke collega’s. Ploegleidster Loran Corbett is, samen met de zeer pessimistische directeur Harold Akins, verantwoordelijk voor de gang van zaken bij de vrouwelijke werkploeg van Victory Minutions. Deze werkploeg bestaat verder onder andere uit: Kate Andrews, een schuchtere domineesdochter, Betty McRae, de stoere meid van het stel, Vera Burr, het mooie meisje en Gladys Witham, een jongedame van rijke komaf.

In de eerste aflevering, “Een andere Wereld”, zien we hoe Gladis haar dagelijkse strijd voert met haar welgestelde snobistische ouders. Haar familie verdient een fortuin aan de oorlog en kan het moeilijk accepteren dat Gladys zich dagelijks onder de “gewone” fabrieksarbeiders beweegt. Ondanks dat laat Gladys Witham zich niet zomaar van haar stuk brengen en blijft ze volhouden. Echter, dit is niet de enige strijd die Gladys moet voeren, ook haar vrouwelijke collega’s staan bol van de vooroordelen en kunnen moeilijk aanvaarden dat de rijke en welgestelde Gladys één van hen wil worden. De gespannen relaties op de werkvloer leiden tot gevaarlijke situaties en voor Vera Burr zelfs tot ernstige verwondingen.

In de tweede en derde aflevering, “Explosieve ontwikkelingen” en “Wie kun je vertrouwen”, staan de onderlinge relaties van de dames en heren bij Victory Minutions op het spel. Een “slechte” bom die bij het testen vroegtijdig explodeert, veroorzaakt veel onrust onder het personeel van de bommenfabriek. Marco Moretti, een jonge Canadees met Italiaanse achtergrond, is direct hoofdverdachte in de ogen van ploegleidster Loran Corbett. Hoewel Harold Akins er alles aan gelegen is het voorval in de doofpot te stoppen, ontkomt de fabriek toch niet aan inspecties door de legertop vanwege het bomongeluk. Persoonlijke vetes en wantrouwen onder de personeelsleden leiden tot verraad en verdachtmakingen.

“Bommen Babe” en “Wapenstilstand” zijn het vierde en vijfde deel van de tv-serie. Canada verzoekt iedere Canadese burger zich in te zetten voor de oorlogsindustrie. De leiders van het land roepen iedereen die kan helpen op zich bij wapenfabrieken te melden. Als ondersteuning van deze oproep wordt bij Victory Munitions een propagandafilm gemaakt. Aanvankelijk wil de filmregisseur Gladys Witham gebruiken in zijn propagandafilm, echter om goodwill te kweken bij haar collega’s bedankt Gladys voor de eer en gunt ze Betty McRae de rol in de promotiefilm. Achteraf blijkt dat film ver van de werkelijkheid afstaat. Hetgeen op een pijnlijke manier voor Betty duidelijk wordt als men de definitieve versie van de propagandafilm ziet.

Het zesde en laatste deel is getiteld: “Verrassingen”. Het buurland, de Verenigde Staten, is dankzij de neutraliteitspolitiek niet direct betrokken geraakt bij de Tweede Wereldoorlog, maar dat verandert als Japan op 7 december 1941 Pearl Harbor aanvalt. De Verenigde Staten rest geen andere keus en is vanaf nu direct betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse mannen en zonen melden zich massaal bij het Amerikaanse leger. Iets wat de levens van de Bomb Girls ingrijpend zal veranderen. Arm of rijk, man of vrouw, niemand ontkomt vanaf nu aan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.

De makers van “Bomb Girls” zijn erin geslaagd met een sterke cast een beeld neer te zetten van hoe begin jaren 40 mannen over het algemeen neerkeken op de vrouwenwereld en hoe deze vrouwen dagelijks moesten strijden voor erkenning. De tv-serie zit vol met sterke vrouwelijke personages die niet alleen hun “mannetje” weten te staan, maar ook hun trots durven te tonen voor wat zij bijdragen aan de oorlogsindustrie. De tv-serie is een eerbetoon aan de heldinnen die opkwamen voor hun rechten en voor de erkenning die ze zeker verdienen. Terwijl mannen en zonen vochten aan het front, offerden deze vrouwen een groot deel van hun leven op in de fabrieken ten bate van diezelfde oorlog. “Bomb Girls” is geen verhaal dat zich afspeelt op het slagveld, maar aan het door vrouwen gedomineerde thuisfront. Daardoor zal dit verhaal wellicht meer bij de vrouwelijke kijker in de smaak vallen dan bij de mannelijke kijker. De makers hebben een groep die na de Tweede Wereldoorlog erg onderbelicht is geraakt een gezicht willen geven en dat is prima gelukt.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
16-11-2012

Afbeeldingen