TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Merrett, Norman Leslie

Geboortedatum:
3 december 1920
Overlijdensdatum:
23 december 1944
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Algemene Begraafplaats Soestbergen
Vak: 12D. Rij: 2. Graf: 20.
Dienstnummer:
Aus.416446
Nationaliteit:
Australische

Biografie

Nadat hij bij Utrecht een trein had beschoten werd zijn Typhoon door flak geraakt en stortte neer op een open terrein. Hij raakte zwaar gewond, kreeg eerste hulp van Dr. Bonk uit Vianen en werd daarna door de Duitsers naar het militaire hospitaal in Utrecht overgebracht. Daar overleed hij op 23 december 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer (2e Luitenant-Vlieger)
Eenheid:
No. 609 (West Riding) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
22 september 1944
Aanbeveling:
Deze officier heeft vele vluchten gemaakt waaronder aanvallen op sterk verdedigde vijandelijke doelen. Tijdens een recente operatie was hij leider van een sectie vliegtuigen die uit waren gestuurd om een mortierstelling aan te vallen die de Geallieerde opmars op de grond bij Caen tegenhield. Hij stuitte op zeer zware vijandelijke tegenstand van de grondverdediging en zijn toestel raakte zwaar beschadigd. Niettemin vloog Pilot Officer Merrett door en schakelde de vijandelijke stelling met succes uit.
Pilot Officer Merrett is een uitzonderlijk effectief bemanningslid.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 164 (Argentina-British) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
30 januari 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Sinds de toekenning van het Distinguished Flying Cross heeft deze officier aan veel operaties deelgenomen waaronder aanvallen op vijandelijke troepen en stellingen. Hij heeft voortdurend de beste kwaliteiten van deskundigheid en moed getoond en heeft daarmee een voorbeeld gesteld dat de hoogste lof waardig is.
In December 1944 nam Flight Lieutenant Merrett deel aan een aanval op een batterij veldgeschut bij Tiel. Toen hij aan zijn aanval begon werd zijn toestel geraakt. Niettemin dook hij naar lage hoogte en zette een felle aanval door. Daarna vloog hij het beschadigde toestel naar onze linies terug en maakte een noodlanding op een kleine akker die blijkbaar de enige was die niet onder water stond of geploegd was.
Deze officier toonde een onverslaanbare vastberadenheid.

Tweede DFC toegelend als gesp.

Bronnen

Foto